Pemasaran WeChat dalam Perniagaan

Pemasaran Wechat memang tidak popular di kalangan peniaga di Malaysia. Kita sering dilihatkan dan diajar dengan pemasaran media sosial seperti Instagram, Whatsapp, Facebook dan macam-macam lagi.

pemasaran wechat

Namun sebenarnya kita terlepas pandang pada satu media sosial ini kerana memandang ianya remeh pada keberkesanannya.

Ianya adalah pemasaran WeChat. Wechat bukanlah sesuatu yang baru muncul di pasaran. Ianya telah pun lama berada di pasaran cuma usahawan tidak endah padanya kerana tidak nampak keberkesan melaluinya.

Jika anda lihat statistik dibawah, adakah anda akan mengabaikan platform Wechat iaitu sebuah platform yang mempunyai 980 juta pengguna aktif bulanan? Bukan dengan itu, pengguna Wechat juga sebenarnya melebihi daripada pengguna Instagram. (as of April 2018)

Sebagai salah satu daripada lima platform media sosial teratas di dunia (lihat carta di bawah), WeChat adalah alat yang berkuasa untuk membantu perniagaan anda. Jadi, mengapa anda perlu abaikan pemasaran Wechat?

Statistic: Most popular social networks worldwide as of April 2018, ranked by number of active users (in millions) | Statista

Kenapa Pemasaran WeChat?

Kenapa anda perlu menggunakan WeChat untuk perniagaan anda? Ia boleh membantu anda membina hubungan peribadi dengan pelanggan dan menyediakan perkhidmatan pelanggan.

1. Rakan menjadi pelanggan.

Idea menjual produk kepada rakan dilihat seperti sesuatu yang negatif. Walau bagaimanapun, berkongsi gaya hidup sihat dengan rakan-rakan adalah tidak! Sebenarnya, orang suka melakukan perniagaan dengan seseorang yang mereka tahu, bukannya penjual rawak (terutamanya dalam budaya timur).

2. Membina jenama peribadi anda.

Media sosial adalah cara untuk menunjukkan gaya hidup dan keperibadian anda. Anda boleh membangunkan kepercayaan di WeChat. Berterusan berkongsi pengetahuan supaya dapat meningkatkan lagi kredibiliti anda.

3. Mudah

a. Berkongsi maklumat produk pada bila-bila masa.

Dengan aplikasi WeChat, anda boleh menunjukkan produk dari akaun WeChat sahaja. Anda boleh menunjukkan maklumat produk secara langsung atau forward terus kepada rakan anda. Sangat mudah!

b. Perkhidmatan pelanggan yang lebih baik, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Dengan WeChat, anda boleh berbual dengan pelanggan bila-bila masa walaupun di peringkat antarabangsa (Wifi atau data diperlukan) dan berkongsi foto / video / teks.

Bermula dengan WeChat

pemasaran wechat

Sangat mudah untuk memuat turun aplikasi WeChat. Apabila anda mempunyai akaun, ikuti langkah-langkah berikut:

1. Lengkapkan profil dan hubungkan dengan nombor telefon bimbit anda. Kemudian tambahkan rakan baru dari kenalan telefon anda / kenalan akaun Google. Atau anda juga boleh membuat carian nama rakan di kotak carian.

2. Tunjukkan kod WeChat ID / QR anda di mana-mana (laman web, LinkedIn, Facebook, dan lain-lain), supaya pelanggan / kawan boleh menambah anda sebagai rakan Wechat.

3. Mula berinteraksi dengan rakan-rakan WeChat anda. Lihat moment (status) rakan anda dan berinteraksi dengan mereka. Jangan lupa untuk update moment anda juga supaya rakan anda juga boleh berinteraksi di moment anda.

4. Sekali sekala, update juga berkenaan produk anda di moment supaya rakan lain mengetahui produk yang anda jual.

Pengurusan Komuniti

Untungnya, WeChat mempunyai beberapa ciri hebat untuk membantu anda mengurus komuniti. Berikut adalah beberapa tips yang boleh anda gunakan untuk menguruskan sesuatu komuniti (group).

1. Asingkan kenalan anda dengan tag.

WeChat menggunakan tag untuk mengasingkan senarai kenalan. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan tanda sebagai “pelanggan berpotensi” dan “pelanggan”. Dengan ini, anda boleh menyiarkan sesuatu moment (post) hanya pada kumpulan yang anda mahukan sahaja. Jadi, ianya lebih tepat pada target pasaran anda.

2. Setup group chat.

Anda boleh menubuhkan group chat untuk berkongsi sesuatu seperti dokumen, notis siaran, perbincangan mengenai sesuatu perkara atau produk, video, audio dan sebagainya.

3. Broadcast messages / Siaran mesej.

Dengan ciri ini, anda boleh menghantar mesej kepada kenalan secara persenal tetapi hanya dengan satu klik sahaja. Tak perlu hantar satu per satu kepada setiap kenalan anda. Jadi, anda tidak membazir masa Mahu perbualan yang lebih peribadi tetapi tidak mahu melabur terlalu banyak masa? Cuba ciri siaran siaran! Anda boleh menghantar satu mesej dengan mudah kepada berbilang orang secara bebas.

Adakah anda sudah melihat beberapa manfaat Wechat untuk perniagaan anda? Sebenarnya banyak lagi fungsi yang ada didalam aplikasi Wechat. Untuk mengetahuinya, klik banner dibawah. Anda bukan sahaja akan mengetahui cara untuk menggunakan Wechat, malah dapat mengetahui cara bagaimana menjana pendapatan melaui Wechat.

 

teknik wechat
 

Leave a Comment

Contact

Amim Network
SA0279407-H

Jalan Air Manis 5,
45200 Sabak Bernam,
Selangor.