Shopping Secara Online dan Dapat Duit

shopback login

Saya yakin ramai di antara kita pernah membeli secara online. Tak kira samada membeli aksesori atau pakaian di Shopee atau Zalora, menempah hotel di Booking.com, membeli kupon di Fave (previously Groupon), dan banyak lagi. cara daftar shopback

Dan pernah tak anda tahu bahawa setiap pembelian yang anda lakukan itu, boleh dapat duit (cashback) semula. Tetapi selama ini anda tidak pernah dapat langsung cashback kan?

Sebenarnya ramai yang tak tahu lagi berkenaan peluang cashback ni. Dengan cashback ni, secara tak langsung dapat memberi penjimatan yang banyak setiap kali kita shopping secara online.

Jadi, untuk posting ini, saya akan share bagaimana setiap kali anda shopping secara online, anda akan dapat duit (cashback) semula.

Bestkan. Sambil shopping, sambil dapat duit.

Saya bagi contoh. Jika anda booking hotel di Booking.com, anda boleh dapat 6% cashback daripada harga tempahan anda. Manakala jika anda shopping di Shopee, anda boleh terima sehingga 6% cashback daripada pembelian anda.

Cuba bayangkan selama ni, kita shopping tanpa dapat cashback. Ruginya la kan.

BACA JUGA : Jom Belajar Bagaimana Jana 4 hingga 5 angka Seminggu di Shopee!

Dibawah ini adalah beberapa transaksi cashback yang saya terima hasil daripada shopping online.

cara buat duit online

Dibawah ini pula adalah jumlah keseluruhan cashback yang saya terima dalam akaun saya. Bayangkan jika kita tak gunakan peluang ni. Dah tentu tak dapat duit free macam kat bawah ni kan 😉

jana pendapatan shopback

Bagaimana caranya?

Mudah sahaja. Anda cuma perlu sertai ShopBack Malaysia. Kejap lagi saya akan kongsikan cara daftar ShopBack.

Apa itu ShopBack?

ShopBack adalah sebuah website yang memberikan anda pulangan wang daripada hasil anda bershopping. Setiap cashback yang anda terima adalah berlainan peratusannya.

Dibawah adalah sebahagian kedai online beserta peratusan cashback yang bakal anda terima:

buat duit dengan shopback

Mengikut gambar diatas yang di ambil daripada laman web ShopBack, jika anda shopping di Shopee, anda boleh mendapat cashback sehingga 6%. Begitu juga jika anda menempah hotel di Agoda, anda akan menerima 5% cashback dari harga tempahan yang anda lakukan.

Cara Daftar ShopBack

1. Klik link berikut untuk daftar & seterusnya mendapat bonus RM5.
ShopBack Malaysia
Nota: Bonus RM5 ini mungkin pada masa terhad sahaja. Ianya bergantung pada promosi yang dilakukan oleh pihak ShopBack. Sebaiknya, anda daftar segera untuk mendapatkan bonus RM5 tersebut sebelum ianya ditarik semula.

2. Selepas anda klik pada link diatas, paparan seperti dibawah akan muncul. Masukkan email anda untuk mendaftar akaun ShopBack. Anda juga boleh register dengan menggunakan akaun Facebook anda.

daftar shopback

3. Tahniah! Anda telah pun berjaya mempunyai akaun Shopback. Lihat dibahagian atas, RM5 telah pun dikreditkan ke akaun ShopBack anda.

lazada malaysia

4. Sekarang anda klik pada RM5.00 tersebut dan klik pula pada Cashback Overview.

shopback malaysia

5. Klik pada Update your Account.

shopee promo code

6. Klik pada You have not verified your account yet. Click here to get a verification email.

cashback

7. Popup mesej seperti gambar dibawah akan muncul. Anda perlu verify akaun ShopBack anda melalui email yang telah mereka hantar.

cashback malaysia

8. Login ke akaun email anda, dan cari email yang bertajuk Verify your account! Kemudian, klik pada VERIFY YOUR EMAIL >

shopback my

9. Tahniah! Sekarang akaun ShopBack anda telah pun disahkan dan anda dah boleh mula shopping dan mendapat cashback untuk setiap pembelian di kedai-kedai online yang tersenarai di ShopBack.

coupon malaysia

10. Apabila anda telah mula mendapat cashback daripada ShopBack, anda boleh pindahkan duit tersebut ke akaun bank anda. Minimum pemindahan perlulah RM10.

shopback lazada

Cara Untuk Shopping dan Dapat Cashback

Sekarang anda sudah pun mempunyai akaun ShopBack. Untuk mendapatkan cashback untuk setiap pembelian shopping yang anda lakukan, anda perlu membeli menggunakan laman web ShopBack.

Caranya seperti ini:

1. Setiap kali anda mahu shopping secara online, masuk ke laman web Shopback terlebih dahulu. Selepas itu, klik pada website yang anda mahu shopping. Sebagai contoh ini, saya klik pada Lazada.

cara daftar shopback

2. Selepas itu, satu popup akan muncul. Klik Shop Now.

kupon lazada malaysia

3. Shopback akan redirect anda ke laman web Lazada.

apa itu shopback

4. Dan anda akan dibawa masuk ke laman web Lazada. Jadi, anda boleh mula membuat sebarang pembelian di website Lazada. Setiap pembelian yang anda lakukan nanti, akan menerima cashback daripada ShopBack.

shopback cashback lazada

– Pastikan anda masuk ke Shopback dahulu baru klik ke laman web shopping yang anda mahukan.

– Jika anda terus masuk ke laman web Lazada, anda tidak akan mendapat cashback daripada Shopback ini.

– Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan ShopBack ini, sila layari ShopBack – How it Works

– Selain daripada shopping di ShopBack menggunakan laptop / desktop, anda juga boleh menggunakan mobile dan aplikasi ShopBack.

Diharapkan perkongsian cara daftar ShopBack ini memberi manfaat kepada anda. Lepas ni shopping jer, dapat duit 😉 Ok. Jangan lupa share supaya lebih ramai dapat tahu tentang peluang ni.

BACA JUGA : Shopping Secara Online dan Dapat Duit

Cara Mudah Buka Akaun Semasa Syarikat, Tanpa Introducer

akaun semasa introducer

PENAFIAN : Posting ini dibuat pada tahun 2017. Besar kemungkinan, info yang ditunjukkan mungkin tidak sama lagi pada masa anda membacanya. Disarankan supaya anda baca di laman web cimb atau hubungi terus branch cimb yang berdekatan.

.

Alhamdulillah, baru-baru ni, saya berjaya membuka akaun semasa syarikat tanpa menggunakan introducer. Sebelum ni memang dah lama nak buat, tapi salah satu syarat cara buka akaun semasa adalah perlu ada introducer, jadi tertangguh-tangguh.

Saya yakin mesti ada juga yang diluar sana mempunyai masalah untuk mendapatkan introducer ni. Jadi dengan cara ni, anda tak perlu lagi mencari introducer.

Tidak dinafikan, cara buka akaun semasa di Maybank, banyak syaratnya. Salah satunya adalah anda perlu ada introducer, dan deposit juga agak tinggi iaitu RM2,000. Berbanding cara buka akaun semasa syarikat di CIMB, tidak perlu menggunakan introducer dan deposit hanya RM1,000 sahaja. Malah, ianya dimudahkan lagi dengan mengisi borang secara online.

Wah. Sangat menarik. Syarat pun tidak banyak jika dibandingkan dengan Maybank. Niat dihati memang nak buka dengan Maybank. Tapi oleh sebab cara buka akaun semasa di CIMB lebih mudah dan pantas, saya teruskan niat untuk membuka akaun semasa di CIMB sahaja.

Antara syarat utama untuk membuka akaun semasa (current account) di CIMB adalah:

  1. Anda telah mendaftar SSM untuk syarikat anda. Tidak kisah Enterprise atau Sdn Bhd.
  2. Duit RM1,000 untuk deposit ke akaun semasa anda nanti.

Ini adalah pengalaman saya sendiri berurusan dengan CIMB Cawangan Kuala Selangor.

BACA JUGA : Jom Belajar Bagaimana Jana 4 hingga 5 angka Seminggu di Shopee!

CARA BUKA AKAUN SEMASA DI CIMB

1. Layari https://www.cimb.com.my/en/business/solutions-products/deposit-investments/current-account/online-business-current-account-i.html dan klik Apply Now.

daftar akaun semasa cimb islamic

2. Isikan kesemua maklumat yang diminta. Kemudian, klik Next Step.

akaun semasa syarikat(Jika perlu: Klik Save Progress jika ingin menyimpan maklumat yang telah diisi dan sambung semula pada waktu dan hari yang lain)

3. Lepas selesai isi kesemuanya, anda akan diberikan Reference ID. Pastikan anda simpan nombor ID ini. (Nombor ID ini akan diminta semasa anda pergi ke Branch CIMB nanti)

daftar akaun semasa online

4. Kemudian, anda perlu pergi ke branch yang telah anda pilih semasa mengisi borang tersebut. (Perlu hadir dalam masa 30 hari selepas anda mengisi borang secara online).

current account cimb

Bawa bersama dokumen-dokumen penting yang mereka perlukan.

    • MyKad anda (Tidak perlu buat salinan)
    • SSM 3 muka surat. (Salinan Asal & Fotostat) – Pastikan yang terkini. Bukan yang dah expired. Mereka akan ambil satu set dari anda.
    • Wang tunai RM1,000 untuk deposit ke akaun semasa nanti. (Transfer online pun boleh)
    • Reference ID (Rujuk point No.3)

Apabila anda sampai sahaja ke cawangan tersebut, mereka akan review dahulu dokumen yang anda bawa.

Apabila anda telah dipanggil dan semuanya telah selesai, anda akan diminta untuk memasukkan RM1,000 ke akaun semasa anda.

Dan siapppp! Anda telah pun mempunyai akaun semasa untuk syarikat anda 🙂

BACA JUGA : Cara Daftar SSM BizTrust untuk website perniagaan anda.

5. Langkah seterusnya, anda perlu mendaftar di BizChannel@CIMB.

akaun semasa cimb

Anda akan menerima beberapa email daripada CIMB untuk cara mengaktifkannya. Ikut sahaja langkah-langkah yang mereka berikan.

cimb bizchannel

Anda akan menerima email mengenai butiran perniagaan anda, butiran untuk login ke akaun BizChannel@CIMB dan juga kata laluan dalam bentuk PDF. (File PDF ini perlu dibuka dengan password. Password ini akan dihantar ke nombor telefon anda)

Setelah semuanya selesai, anda boleh mula Login ke dalam akaun semasa online anda.

BACA JUGA : Shopping Secara Online dan Dapat Duit

UPDATE 2021 : BERKEMUNGKINAN BESAR & MENGIKUT PENGALAMAN BEBERAPA ORANG PEMBACA ARTIKEL INI, ADA SESETENGAH CAWANGAN MEMPUNYAI CARA YANG BERBEZA. OLEH ITU DISARANKAN UNTUK ANDA MENDAPATKAN KEPASTIAN DAN PENGESAHAN DARI CAWANGAN TERDEKAT DI KAWASAN ANDA.

Cara Daftar SSM BizTrust – Langkah Demi Langkah

ssm biztrust

Baru-baru ni, saya ada share mengenai peluang keemasan ini di Facebook saya. Iaitu mengenai pendaftaran SSM BizTrust secara percuma. Ramai yang bertanya mengenai cara untuk mendaftar kerana ada sedikit kekeliruan ketika mendaftarnya.

Jadi, dalam artikel ini, saya kongsikan langkah demi langkah cara untuk mendaftar SSM BizTrust. Semoga ianya bermanfaat untuk anda semua.

ssm biztrust percuma
Notis daripada laman web SSM Biztrust mengenai lanjutan pendaftaran secara percuma.

 

Apakah SSM BizTrust ini?

Secara ringkasnya, dengan mendaftarkan SSM BizTrust ini, anda dapat menguatkan lagi keyakinan bakal pelanggan untuk membeli daripada anda. Lebih tepat lagi, pembelian melalui akaun media sosial ataupun laman web anda.

Ini kerana, dengan mendaftar SSM BizTrust, anda akan menerima logo BizTrust yang boleh diletakkan dilaman web anda. Pelawat boleh klik pada logo tersebut dan melihat sijil pengesahan bahawa perniagaan anda adalah sah berdaftar dengan SSM.

Secara tidak langsung, ianya memberi keyakinan kepada mereka untuk berurusan dengan anda.

Setiap pendaftaran akan disertakan dengan logo dan sijil SSM BizTrust untuk perniagaan anda.

Anda boleh membacanya disini untuk mengetahuinya dengan lebih jelas : https://biztrust.ssm.com.my/about-biztrust

 

Syarat untuk apply SSM BizTrust?

Antaranya syaratnya adalah:

  • Pastikan anda telah pun mendaftar perniagaan dengan SSM dan mempunyai rekod yang baik dengan SSM.
  • Satu akaun hanya boleh menggunakan satu email sahaja.
  • Satu akaun hanya boleh mendaftar untuk 1 laman web sahaja.

Klik sini untuk download FAQ mengenai SSM BizTrust ni.

 

[videoframes src=”https://www.youtube.com/watch?v=AIfa1ToYoeo” skin=”31″ controls=”1″ headline_text=”Video SSM BizTrust” headline_color=”#000000″ headline_size=”22″]

 

Tonton Video diatas untuk mendapatkan sedikit gambaran mengenai SSM BizTrust ini.

 

BACA JUGA : Jom Belajar Bagaimana Jana 4 hingga 5 angka Seminggu di Shopee!

 

ssm biztrust

Cara-Cara Mendaftar SSM BizTrust

Ok, jika anda sudah memahami mengenai SSM BizTrust ni, jom daftarkan untuk perniagaan anda pula. Ikuti langkah-langkah dibawah:

 

1. Lawati biztrust.ssm.com.my dan klik Sign In

ssm biztrust

 

2. Klik Create Account

biztrust

 

3. Isikan semua maklumat yang diminta dan klik Submit jika sudah selesai.

daftar ssmdaftar biztrust

 

4. Anda telah berjaya mendaftar dan email pengesahan telah dihantar ke dalam email anda.

daftar ssm biztrust

 

5. Anda akan menerima dua email seperti dibawah:

cara daftar perniagaan

 

6. Anda akan menerima password sementara untuk akaun anda. Pastikan anda ‘copy’ password tersebut.

daftar perniagaan

 

7. Pada email satu lagi, anda diminta untuk mengesahkan alamat email anda dengan mengklik link pengesahan yang mereka sertakan. Klik link tersebut.

mendaftar perniagaan

 

8. Kemudian, klik Verify.

mendaftar perniagaan ssm

 

9. Klik Sign In semula, gunakan password sementara yang mereka beri tadi.

mendaftar ssm

 

10. Anda perlu baca Terma & Syarat yang mereka sertakan.dan klik I Agree jika anda sudah selesai membaca terma & syarat tersebut.

mendaftar ssm biztrust
syarat daftar ssm biztrust

 

11. Masukkan password baru pilihan anda dan klik Save.

akaun ssm biztrust

 

12. Masukkan soalan dan jawapan untuk tujuan keselematan. Klik Save jika sudah selesai.

daftar akaun ssm biztrust

 

13. Klik Apply For BizTrust

apply for biztrust

 

14. Pilih Level dan masukkan link website, atau link media sosial anda, dan klik Next.

laman web biztrust

 

15. Isikan maklumat yang diminta,dan jika sudah selesai, klik Next.

website biztrust
cara mendaftar akaun biztrust

 

16. Anda akan diminta untuk review semula maklumat yang telah diisi.Jika sudah selesai, tick pada ruangan box kecil dan klik Submit.

ssm biztrust level 1 level 2 level 3
perbezaan level ssm biztrust

 

17. Klik Confirm.

ssm biztrust percuma

 

18. Dan anda telah pun selesai!

ssm biztrust berjaya

 

19. Anda juga akan menerima email pemberitahuan mengenai permohonon tersebut. Ianya akan mengambil masa lebih kurang 3 hari waktu bekerja. Jika terdapat sebarang masalah, anda akan diminta untuk submit semula permohonan tersebut. Jika permohonan anda diluluskan, Tahniah! Anda dah boleh mula untuk meletakkan Seal BizTrust dilaman web atau akaun media sosial anda.

email ssmpendaftaran ssm berjaya

 

20. Jika permohonan anda telah berjaya, anda akan lihat beberapa menu tambahan seperti dibawah:

biztrust berjaya

 

21. Klik Download Seal untuk meletakkan logo Biz Trust dilaman web anda. Klik Seal Authentication untuk melihat sijil SSM Biz Trust anda.

cara letak logo ssm biztrust

 

Sila share artikel ini supaya lebih ramai usahawan berpeluang untuk mendaftar SSM BizTrust ini secara percuma.

 

BACA JUGA : Shopping Secara Online dan Dapat Duit

 

error: Content is protected !!