Cara Daftar SSM BizTrust – Langkah Demi Langkah

Promosi produk & servis saya, serendah RM1 sahaja! Klik Sini!

Baru-baru ni, saya ada share mengenai peluang keemasan ini di Facebook saya. Iaitu mengenai pendaftaran SSM BizTrust secara percuma. Ramai yang bertanya mengenai cara untuk mendaftar kerana ada sedikit kekeliruan ketika mendaftarnya.

Jadi, dalam artikel ini, saya kongsikan langkah demi langkah cara untuk mendaftar SSM BizTrust. Semoga ianya bermanfaat untuk anda semua.

ssm biztrust percuma
Notis daripada laman web SSM Biztrust mengenai lanjutan pendaftaran secara percuma.

 

Apakah SSM BizTrust ini?

Secara ringkasnya, dengan mendaftarkan SSM BizTrust ini, anda dapat menguatkan lagi keyakinan bakal pelanggan untuk membeli daripada anda. Lebih tepat lagi, pembelian melalui akaun media sosial ataupun laman web anda.

Ini kerana, dengan mendaftar SSM BizTrust, anda akan menerima logo BizTrust yang boleh diletakkan dilaman web anda. Pelawat boleh klik pada logo tersebut dan melihat sijil pengesahan bahawa perniagaan anda adalah sah berdaftar dengan SSM.

Secara tidak langsung, ianya memberi keyakinan kepada mereka untuk berurusan dengan anda.

Setiap pendaftaran akan disertakan dengan logo dan sijil SSM BizTrust untuk perniagaan anda.

Anda boleh membacanya disini untuk mengetahuinya dengan lebih jelas : https://biztrust.ssm.com.my/about-biztrust

 

Video SSM BizTrust

 

Tonton Video diatas untuk mendapatkan sedikit gambaran mengenai SSM BizTrust ini.

 

Cara-Cara Mendaftar SSM BizTrust

Ok, jika anda sudah memahami mengenai SSM BizTrust ni, jom daftarkan untuk perniagaan anda pula. Ikuti langkah-langkah dibawah:

 

1. Lawati biztrust.ssm.com.my dan klik Sign In

ssm biztrust

 

2. Klik Create Account

biztrust

 

3. Isikan semua maklumat yang diminta dan klik Submit jika sudah selesai.

daftar ssmdaftar biztrust

 

4. Anda telah berjaya mendaftar dan email pengesahan telah dihantar ke dalam email anda.

daftar ssm biztrust

 

5. Anda akan menerima dua email seperti dibawah:

cara daftar perniagaan

 

6. Anda akan menerima password sementara untuk akaun anda. Pastikan anda ‘copy’ password tersebut.

daftar perniagaan

 

7. Pada email satu lagi, anda diminta untuk mengesahkan alamat email anda dengan mengklik link pengesahan yang mereka sertakan. Klik link tersebut.

mendaftar perniagaan

 

8. Kemudian, klik Verify.

mendaftar perniagaan ssm

 

9. Klik Sign In semula, gunakan password sementara yang mereka beri tadi.

mendaftar ssm

 

10. Anda perlu baca Terma & Syarat yang mereka sertakan.dan klik I Agree jika anda sudah selesai membaca terma & syarat tersebut.

mendaftar ssm biztrust
syarat daftar ssm biztrust

 

11. Masukkan password baru pilihan anda dan klik Save.

akaun ssm biztrust

 

12. Masukkan soalan dan jawapan untuk tujuan keselematan. Klik Save jika sudah selesai.

daftar akaun ssm biztrust

 

13. Klik Apply For BizTrust

apply for biztrust

 

14. Pilih Level dan masukkan link website, atau link media sosial anda, dan klik Next.

laman web biztrust

 

15. Isikan maklumat yang diminta,dan jika sudah selesai, klik Next.

website biztrust
cara mendaftar akaun biztrust

 

16. Anda akan diminta untuk review semula maklumat yang telah diisi.Jika sudah selesai, tick pada ruangan box kecil dan klik Submit.

ssm biztrust level 1 level 2 level 3
perbezaan level ssm biztrust

 

17. Klik Confirm.

ssm biztrust percuma

 

18. Dan anda telah pun selesai!

ssm biztrust berjaya

 

19. Anda juga akan menerima email pemberitahuan mengenai permohonon tersebut. Ianya akan mengambil masa lebih kurang 3 hari waktu bekerja. Jika terdapat sebarang masalah, anda akan diminta untuk submit semula permohonan tersebut. Jika permohonan anda diluluskan, Tahniah! Anda dah boleh mula untuk meletakkan Seal BizTrust dilaman web atau akaun media sosial anda.

email ssmpendaftaran ssm berjaya

 

20. Jika permohonan anda telah berjaya, anda akan lihat beberapa menu tambahan seperti dibawah:

biztrust berjaya

 

21. Klik Download Seal untuk meletakkan logo Biz Trust dilaman web anda. Klik Seal Authentication untuk melihat sijil SSM Biz Trust anda.

cara letak logo ssm biztrust

 

Baca juga : (Personal Coaching) Jom belajar bina website. Anda tentukan tempat dan masa

Sila share artikel ini supaya lebih ramai usahawan berpeluang untuk mendaftar SSM BizTrust ini secara percuma.

Panduan menulis laporan percuma

Promosi produk & servis saya, serendah RM1 sahaja! Klik Sini!

Dalam artikel ini, saya akan kongsikan cara dan panduan menulis sebuah laporan percuma. Ada banyak kebaikan jika kita dapat menghasilkan laporan percuma.

Jadi, apakah Laporan Percuma ?

Laporan percuma adalah informasi percuma yang anda boleh berikan kepada pengguna internet untuk memberikan maklumat dan sebarang informasi. Anda sebagai usahawan, digalakkan untuk menghasilkan dan memberi laporan percuma untuk:

  • Meningkatkan lagi kredibiliti
  • Melebarkan lagi pengaruh kepada lebih besar
  • Meningkatkan kadar jualan produk
  • Membina senarai email / prospek
  • Meningkatkan lebih banyak pelawat ke laman web dan blog

panduan menulis

 

Setelah anda menyiapkan Laporan percuma tadi, anda boleh mengedarkannya melalui medium:

dan lain-lain.

 

Potensi Pemberian Laporan Percuma

Ianya adalah salah satu cara untuk sebuah pemasaran viral. Dengan memberikannya secara percuma, potensi untuk dibaca oleh lebih ramai orang adalah tidak terhad. Ianya unlimited selagi ianya mampu sampai kepada mereka.

Anda boleh mengambil peluang meletakkan iklan produk anda didalam laporan tersebut. Anda bayangkan trafik yang tidak terhad membaca laporan percuma anda dan diselitkan pula dengan iklan produk anda. Ianya promosi secara tidak langsung dan PERCUMA!

Walau bagaimanapun, ianya bergantung kepada beberapa perkara dibawah:

  • Laporan yang dibuat mestilah berkualiti
  • Pastikan topik tersebut dicari oleh orang ramai
  • Isi kandungan perlulah menarik supaya mereka dapat menyebarkan kepada rakan yang lain
  • Maklumat yang disampaikan haruslah tepat seperti yang pembaca mahukan

 

Panduan Menulis Laporan Percuma

panduan menulis

Dalam menghasilkan laporan percuma, bukan sahaja anda hanya memberikan dalam bentuk ebook. Anda juga boleh memberikannya dalam bentuk audio dan juga video.

Untuk artikel kali ini, saya hanya akan kongsikan panduan menulis laporan percuma dalam bentuk ebook. Walau apa jua bentuk laporan percuma yang anda berikan, anda mestilah menitik beratkan ciri-ciri berikut:

  1. Topik Mestilah Menarik
  2. Isi kandungan adalah berkualiti
  3. Straight to the point

Panduan Menulis Laporan Percuma

 

Pilihan Tajuk

Anda boleh memilih tajuk yang sesuai untuk menarik pembaca membacanya. Mungkin boleh memasukkan elemen seperti:

  • Faedah sesuatu topik. Contohnya Faedah menjaga kesihatan.
  • Teknik. Contohnya, teknik menjalankan perniagaan di internet.
  • Panduan Asas. Hasilkan panduan asas untuk sesuatu yang rumit, sebagai contoh Google Adwords

Laporan percuma perlulah ringkas, padat dan mudah untuk di fahami.

 

Pengisian Kandungan

Terdapat dua cara yang anda cuba iaitu melalui rumusan atau menggunakan nombor.

Jika anda memilih untuk menulis secara nombor, anda boleh menulisnya dalam bentuk senarai. Jika anda menulis ebook berkenaan kesihatan, mungkin anda boleh senaraikan 10 teknik menguruskan berat badan.

Rumusan pula adalah menjadi pilihan, anda perlu fokus pada sesuatu tajuk dan menulis mengenainya. Contohnya, anda fokus pada tajuk Pemasaran Menggunakan Facebook. Jadi, laporan percuma anda adalah fokus mengenai teknik pemasaran menggunakan facebook.

Mengikut pengalaman saya, mencampurkan kedua-dua cara tersebut adalah lebih digalakkan. Tetapi perlu diingat! Laporan percuma mestilah ringkas dan padat!

 

Untuk menghasilkan laporan percuma, tidak lah susah seperti yang disangka. Pastikan anda tahu tajuk apa yang mahu ditulis, lakukan sedikit carian di internet mengenai topik tersebut dan juga berdasarkan pengalaman anda, dan hasilkannya tidak kira berbentuk ebook, video atau audio.

Selepas itu, anda boleh mula memberikannya secara percuma dan jangan lupa masukan iklan produk anda didalam laporan percuma tersebut! 🙂

 

Suka artikel ini? Kongsi dengan rakan-rakan anda di Facebook.

Cara Menghasilkan Produk Digital

Promosi produk & servis saya, serendah RM1 sahaja! Klik Sini!

Produk Digital adalah sebuah produk maya seperti ebook, video, software, musik dan banyak lagi. Ramai yang terkeliru dengan produk fizikal dan produk digital.

Untuk menghasilkan produk digital, ianya adalah sangat mudah. Anda boleh menghasilkan produk digital berdasarkan apa yang anda tahu dan mahir, dan sudah pasti anda perlu tahu ianya mempunyai permintaan atau tidak.

Sebagai contoh, anda boleh menulis ebook mengenai cara bisnes burger. Atau anda boleh menghasilkan produk digital berbentuk video mengajar cara untuk membina laman web. Terpulang kepada anda untuk menghasilkan produk digital berbentuk apa sahaja.

Tetapi persoalannya, bagaimana caranya untuk menghasilkan produk digital ni?

Baiklah, untuk artikel kali ini, saya akan terangkan secara ringkas, cara menghasilkan produk digital ini.

produk digital

 

1 – Niche – Pilih Hanya SATU Niche sahaja.

Tidak kira niche apa yang anda pilih, pastikan anda ada pengalaman dan ilmu dalam bidang tersebut. Ini kerana, lebih mudah untuk anda berkongsi didalam produk digital anda nanti. Anda juga tidak akan ada masalah jika pembeli bertanya apa-apa soalan mengenai topik tersebut dikemudian hari.

Untuk menghasilkan tajuk pula, anda boleh cari satu tajuk yang agak kontroversi supaya ianya dapat menarik pembeli untuk membeli daripada anda. Bandingkan ayat tersebut, dan anda nilaikan yang mana satu lebih menarik perhatian.

“Panduan Bisnes Burger”

atau

“Panduan Jana 5 Angka Sebulan Dengan Bisnes Burger!”

 

2 – Kajian – Lakukan sedikit kajian mengenai Topik tersebut.

Ini amat mudah sekiranya topik yang anda pilih adalah topik yang sememangnya dalam bidang kemahiran anda sendiri. Jadi, tiada masalah untuk anda menghasilkan isi kandungannya.

Namun, anda perlu juga melakukan sedikit kajian mengenai masalah yang sering berlaku didalam topik tersebut. Pembeli suka jika masalah mereka dapat diselesaikan.

Sebagai contoh, jika anda menghasilkan ebook atau video mengajar cara untuk memulakan bisnes burger, pastikan anda mengetahui masalah-masalah yang sering berlaku dalam memulakan perniagaan tersebut.

Sebagai contoh, mungkin mereka yang ingin memulakan bisnes burger ini, mempunyai masalah:

  • Tak tahu nak mulakan dengan betul
  • Tak tahu nak mengembangkan bisnes tersebut
  • Tak tahu samada untung atau tidak
  • Berapa modal yang perlu dikeluarkan
  • Pengurusan, alatan, pemasaran dan lain-lain
  • Tak tahu cara untuk mencari pekerja yang sesuai

Jadi, dengan masalah-masalah ini lah anda perlu selesaikannya didalam kandungan produk digital anda. Anda boleh melakukan carian di internet, bertanya kepada yang lebih pakar, atau gunakan pengalaman dan ilmu yang anda ada.

 

3 – Topik – Satu Tip Satu Bab

Yang terbaiknya adalah, anda buat “mindmap” peta minda untuk memudahkan proses penghasilan topik didalam ebook anda.

Anda boleh mengasingkan setiap tip menjadi satu bab. Jika anda mempunyai 10 tips yang akan dimasukkan kedalam ebook, bererti anda mempunyai 10 bab / topik didalam ebook nanti.

Cara ini adalah untuk memudahkan pembaca membaca satu per satu tip mengikut bab yang telah disusun. Ianya supaya tidak bercampur aduk dan memeningkan kepala pembaca ketika proses membaca nanti.

Pastikan anda sertakan sekali bersama gambar supaya ebook anda tidak bosan.

 

4 – Video – Hasilkan Video untuk Setiap Tips

Ini hanya pilihan sahaja. Selain daripada ebook, anda boleh menghasilkan video oleh kerana ada juga pembeli yang malas untuk membaca ebook. Jadi, mereka lebih suka untuk menonton video.

Jika anda mengalami kesukaran untuk merakam video, anda boleh membuat slideshow video menggunakan powerpoint. Kemudian save sebagai video. Siap!

Selain tu, anda juga boleh membuat ebook dan dalam masa yang sama memberikan video sebagai bonus kepada pembelian tersebut. Sudah pasti pembeli anda amat gembira kerana mendapat banyak produk daripada anda.

 

5 – Bonus – Nilai Tambah

Untuk memberi nilai tambah lagi kedalam produk digital anda, anda boleh memberikan beberapa bonus kepada pembeli. Sebagai contoh yang baru sahaja diberitahu diatas, berikan bonus video untuk setiap pembelian.

Contoh lain pula adalah, jika anda membuat Panduan Bisnes Burger, anda boleh memberikan bonus seperti berikut:

  • Panduan Membina Stall Burger
  • Rahsia Patty Burger Power
  • Jaminan Pulangan Wang 100%

Dengan memberikan beberapa nilai tambah kedalam pakej produk digital anda, pembeli akan lebih gembira dan berbaloi mendapatkan produk tersebut daripada anda.

 

Suka artikel ini? Kongsi dengan rakan-rakan anda di Facebook.