[IDEA] Buat Duit dengan produk PLR.

Saya suka menggunakan term lesen PLR atau produk PLR, oleh kerana mudah untuk faham dan oleh kerana lesen PLR banyak digunakan di internet. Jadi, jika saya bercerita tentang PLR, sedikit sebanyak ianya berkaitan juga dengan lesen yang lain iaitu RR, MRR, dan juga UPLR, bergantung pada keadaan.

Sebelum ni, saya ada terangkan mengenai maksud setiap satu lesen produk digital iaitu lesen PU, RR, MRR, PLR dan UPLR. Pastikan anda sudah membacanya supaya anda lebih faham apabila membaca artikel pada kali ini. Artikel sebelum ini: Lesen PLR – Apa itu lesen PLR, MRR, RR, UPLR, PU?

produk plr

Buat Duit dengan Produk PLR

Jadi saya akan teruskan dengan tujuan artikel kali ini iaitu Cara buat duit dengan produk PLR.

Jika anda sudah ada produk PLR, sudah pasti anda boleh menjualnya semula. Anda juga boleh menjadikan produk tersebut sebagai bonus kepada produk yang anda ada. Boleh juga dijadikan bonus kepada affiliate yang anda sertai. Banyak lagi caranya.

Persoalan yang sering bermain di fikiran: Boleh ke bagi percuma macam tu saje? Jawapannya, “Boleh dan tidak”. Pastikan anda melihat semula lesen PLR yang telah dibekalkan. Ada lesen PLR yang membenarkan anda untuk memberikan produk itu secara percuma sahaja tanpa syarat. Ada juga yang meletakkan syarat, tidak boleh sekiranya diberi percuma begitu sahaja. Jika diberi percuma, perlu diberikan bersama produk anda (Dijadikan bonus). Jadi, ianya tertakluk pada lesen yang anda terima.

Ok, dalam pada kita seronok untuk menjual produk PLR tersebut, mungkin tips ini sangat membantu dalam melariskan lagi jualan produk PLR yang anda ada.

  1. Ubah suai terlebih dahulu.
    .
    Kenapa perlu diubah suai? Secara logiknya, produk PLR tersebut semestinya ada ramai pemegang-pemegang lesen yang sama seperti anda. Ini bermakna ada ramai yang akan menjual produk yang sama seperti anda.
    Sebaiknya anda ubah suai terlebih dahulu terutama sekali dari segi tajuk produk tersebut. Kita ambil contoh produk PLR yang anda ada adalah ebook. Ok contohnya ebook yang anda ada adalah “10 Teknik untuk berjaya”. Mungkin anda boleh tukarkan tajuk kepada “Panduan Mudah Membina Kejayaan”.

    Disini, kita sudah nampak kelainan dan keunikan antara dua tajuk. Walhal ianya adalah ebook yang sama, kandungan yang sama. Ini sahaja sudah membuatkan produk anda lain daripada pemegang lesen PLR yang lain.

    Selain itu, tukarkan juga design eCover produk tersebut supaya produk anda lain daripada yang ada dipasaran yang sama.

    Dengan menggunakan teknik ini sahaja, sudah pasti lebih ramai pelanggan memilih anda.
    .

  2. Tambahkan keunikan lagi.

    Disamping produk PLR yang telah anda ada itu, cuba hasilkan sebuah lagi produk tambahan untuk dijadikan sebagai bonus kepada produk PLR itu tadi. Disini anda telah menjadikan produk tersebut unik kerana mungkin pemegang lesen lain tidak buat seperti anda.

  3. Tukar kepada format lain.

    Oleh kerana produk yang mempunyai lesen PLR membenarkan anda untuk mengubahsuai produk, jadi terbaiknya anda dapat mengubah produk tersebut menjadi format yang lain. (Idea ini tidak boleh digunakan keatas lesen seperti PU, RR dan MRR)

    Jika produk PLR yang anda ada itu adalah ebook, mungkin anda boleh tukarkan isi kandungan ebook tersebut menjadi sebuah video anda sedang bercakap ataupun video slide menerangkan tips-tips yang terkandung dalam ebook tersebut. Anda juga boleh menghasilkan audio melaluinya.

  4. Hasilkan website khas untuk produk tersebut

    Dengan mempunyai website khas untuk produk tersebut, keyakinan bakal pelanggan anda lebih tinggi dan kredibiliti anda juga semakin meningkat oleh kerana website dapat membantu kita menerangkan lebih banyak lagi kelebihan produk tersebut.

  5. Tuliskan nama anda pada cover produk

    Kebiasaannya produk PLR yang anda dapat, tidak ada nama diatas cover tersebut. Jadi, jika anda membuat ecover baru pada produk tersebut, pastikan anda meletakkan nama anda pada cover tersebut. Jangan dibiarkan kosong.

    Secara tak langsung, bakal pelanggan lebih yakin dengan produk tersebut. Jika anda lihat mana-mana produk yang dijual oleh internet marketer yang lain, pasti ada nama mereka dibahagian cover setiap produk tak kira produk ebook, software, video dan lain-lain lagi.

 

Dengan 5 cara mudah ini sahaja, diibaratkan seperti anda sudah mempunyai produk sendiri yang unik. Lain daripada pemegang lesen yang lain dan mudah untuk anda hasilkan jualan kelak.

Ramai pemegang lesen PLR, tidak mengendahkan cara ini kerana pada mereka, produk sepenuhnya telah pun siap dan boleh jual terus. Ya, memang betul andaian mereka seperti itu. Tetapi jika anda gunakan 5 cara simple diatas, lagi banyak keuntungan yang anda boleh jana dengan produk baru tersebut. Ianya jadi produk yang sangat fresh.

Pemegang lesen PLR juga dibolehkan untuk menjual lesen kepada pembeli. Kebiasaannya, lesen yang dibenarkan untuk anda jual adalah lesen RR, dan MRR. Ini bermakna, selain anda menjual produk tersebut, anda juga boleh menjual lesen RR dan MRR kepada pelanggan. Sudah pasti pelanggan anda akan meminati dengan produk yang telah anda sediakan kerana masih tiada dalam pasaran.

Itu sahaja untuk artikel kali ini. Saya akan kongsikan lagi topik mengenai lesen-lesen ini, di artikel yang akan datang. 🙂

Follow instagram saya : https://www.instagram.com/amimnajmie/

Lesen PLR – Apa itu lesen PLR, MRR, RR, UPLR, PU?

 

Apa itu lesen PLR?

Jika selama ini anda berangan-angan untuk menghasilkan produk digital sendiri, tetapi sentiasa mendapat kekangan samada dari segi masa, wang, idea dan lain-lain hal, post ini sesuai untuk anda baca.

Apakah yang dimaksudkan dengan lesen PU, RR, MRR, PLR, UPLR?

PU – Personal Use
RR – Resell Rights
MRR – Master Resell Rights
PLR – Private Label Rights
UPLR – Unrestricted Private Label Rights

Sebenarnya semua adalah jenis-jenis lesen bagi produk-produk digital yang ada di internet ini. Produk digital ni apa?

Ok secara mudahnya, produk digital adalah produk maya seperti ebook, software, audio, video, artikel, dan banyak lagi. Jika anda pernah membeli ebook, kebiasaannya lesen adalah PU sahaja, iaitu Personal Use.

OK mari saya terangkan secara lebih mendalam mengenai maksud setiap satu lesen ini. Pastikan anda fahamkan betul-betul.

lesen plr

Lesen PLR, UPLR, MRR, RR, PU

  1. PU (Personal Use)
    Kebiasaannya, ebook yang kita beli adalah hanya untuk kegunaan kita sahaja iaitu Personal Use. Anda tidak dibenarkan untuk menjual semula dan lain-lain lagi.
    .
  2. RR (Resell Right)
    Lesen hak jualan semula. Jika anda membeli ebook yang ada menyertakan sekali lesen RR, bermaksud anda boleh menjual kembali ebook tersebut, tetapi dengan bersyarat. Kebiasaannya, syarat yang diletakkan adalah seperti, anda tidak boleh mengubah produk, perlu sertakan nama owner produk, perlu kekalkan jenama produk dan macam-macam lagi. Kiranya anda boleh jual semula tanpa mengubah apa-apa pada produk tersebut.
    .
  3. MRR (Master Resell Rights)
    Jika anda dibekalkan dengan lesen MRR, bermaksud anda boleh menjual produk tersebut semula DAN anda boleh juga berikan lesen RR kepada pelanggan anda. Ini bermakna, pelanggan anda juga dapat menjual produk itu semula. Tetapi mereka hanya boleh menjual produk tersebut kepada pelanggan tanpa lesen RR.
    .
  4. PLR (Private Label Rights)
    Lesen jenis ini agak disukai oleh ramai internet marketer. Dengan adanya lesen PLR, boleh dikatakan anda bebas melakukan apa sahaja pada produk tersebut. Nak ubah tajuk, nak ubah isi kandungan, nak claim itu produk anda, apa sahaja, terpulang kepada anda. Jika anda mempunya lesen PLR ini, bermaksud anda boleh juga menjual lesen MRR dan juga RR kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. Walau bagaimanapun, ada juga lesen PLR yang mempunyai beberapa syarat lain yang mungkin tidak membenarkan anda lakukan.
    .
  5. UPLR (Unrestricted Private Label Rights)
    Lesen ini boleh dikatakan lesen yang paling besar dan yang paling diminati ramai. UPLR adalah lesen yang membolehkan kita untuk buat apa sahaja pada produk tersebut. Ianya nampak lebih kurang macam PLR tadi, namun PLR juga masih terikat dengan beberapa syarat, bergantung pada owner produk tersebut. Tetapi jika produk lesen UPLR, selalunya tiada syarat dan ini membolehkan anda menjual lesen PLR, MRR, dan RR kepada pelanggan anda.

Jika anda baru bermula dengan perniagaan internet dan berhasrat untuk menghasilkan produk digital sendiri, anda boleh mendapatkan produk-produk yang mempunyai lesen seperti diatas. Jadi, ia menjimatkan masa anda untuk berfikir mengenai penghasilan produk digital, dapat menjana pendapatan anda di internet dengan pantas dan sudah semestinya dengan pantas anda sudah ada produk digital sendiri.

Selain itu, jika anda mempunyai produk fizikal, sebagai contoh menjual pakaian, ubat-ubatan, produk kesihatan, kecantikan dan lain-lain, tidak menghalang anda untuk mempunyai produk digital. Dengan mempunyai produk digital, anda boleh jadikan ia sebagai bonus untuk produk fizikal anda.

Sebagai contoh, jika anda menjual tudung, mungkin anda boleh menyediakan bonus ebook kepada pelanggan anda. Ebook bertajuk “5 cara mudah menjaga rambut untuk wanita bertudung” mungkin sangat sesuai dijadikan sebagai bonus pembelian.

Banyak lagi cara yang boleh digunakan jika anda mempunyai koleksi produk-produk yang ada lesen khas ini. Macam-macam anda boleh lakukan. Jika anda kreatif, banyak cara yang boleh anda gunakan.

Mungkin selama ini anda berpendapat bahawa menghasilkan produk digital sendiri adalah amat susah. Sebenarnya tidak ya.

Jika anda berminat untuk mendapatkan ebook PLR, saya ada sediakan 2 ebook untuk anda bermula. Dengan 2 ebook ini, anda boleh ubahsuai menjadi produk anda sendiri, boleh jual semula dan banyak lagi. Boleh klik link ini dan anda boleh download ebook tersebut.

Jadi, dengan lesen-lesen yang disebutkan diatas, anda boleh menjana pendapatan di internet dengan mudah dan pantas. Kebanyakan syarat untuk lesen-lesen diatas membolehkan anda menjual produk tersebut mengikut harga yang anda tetapkan sendiri. Walau bagaimanapun, anda perlu lihat semula lesen yang disediakan oleh pemilik produk asal, samada anda boleh letak harga sendiri atau mengikut harga yang mereka telah tetapkan.

InsyaAllah berjumpa lagi pada post akan datang, dimana saya akan sentuh mengenai idea-idea bagaimana menjana pendapatan dengan ebook-ebook PLR yang anda sudah ada.

Follow saya di instagram : https://www.instagram.com/amimnajmie