Perniagaan Internet – Panduan Ringkas Memulakannya

Walaupun ramai diantara kita sudah bekerja dari 8 pagi hingga 5 petang, namun masih juga menjalankan perniagaan untuk menjana pendapatan sampingan. Tidak dinafikan lagi sekarang banyak kemudahan dan cara untuk menjana pendapatan lagi-lagi melalui perniagaan internet. Maklumlah dengan keadaan hidup sekarang yang memerlukan banyak wang untuk meneruskan kehidupan kita seharian.

Arus teknologi kini semakin pesat dan dipermudahkan lagi dengan pelbagai cara untuk kita menjana pendapatan melalui perniagaan internet. Malah dengan memulakan perniagaan internet, kos amatlah rendah untuk dimulakan. Sebab itu ramai yang mahu mula berniaga dengan memilih membuat perniagaan internet. Kos yang rendah dan disamping itu juga boleh buat secara santai melalui laptop di rumah bersama insan yang tersayang.

Namun, kehadiran skim cepat kaya yang terlalu meluas di internet menyebabkan ada juga segelintir yang menganggap perniagaan internet itu salah. Hal-hal begini yang menyebabkan ramai juga yang takut untuk memulakan perniagaan internet. Mereka yang menyertai skim cepat kaya adalah sesuatu tindakan yang sangat sia-sia. Semua itu hanyalah angan-angan semata-mata.

Perniagaan internet

Jika anda baru bermula dengan perniagaan internet, pastikan anda menjauhi skim-skim cepat kaya dan pilihlah jalan yang betul.

Anda perlu ingat bahawa perniagaan internet sama sahaja seperti perniagaan bukan internet. Cuma melalui internet, kita lebih mudah mencari pelanggan dengan pelbagai cara dan medium tersedia. Contohnya seperti medium sosial dan medium-medium pengiklanan. Jika anda pandai manfaatkannya dann berusaha, pasti anda mendapat keuntungan besar melalui perniagaan internet.

Saya akan menerangkan lebih mendalam lagi bagaimana anda boleh memulakan dan menjalankan perniagaan internet anda sendiri.

Cuba jawab persoalan ini:

  1. Apa yang anda mahu lakukan?
  2. Apa potensi yang anda mahukan?
  3. Berapakah modal yang anda mahu keluarkan?

Jika anda dapat menjawab persoalan diatas insyaAllah lebih mudah untuk anda bergerak dalam memulakan perniagaan internet anda kelak.

Jadi, sebelum anda memulakan perniagaan internet, ada beberapa perkara yang perlu anda fikirkan.

Jenis perniagaan di internet.

Terdapat banyak cara untuk menjana pendapatan di internet. Anda perlu tentukan dan fokus pada jenis perniagaan di internet yang anda minati. Apabila anda menjalankan perniagaan yang anda minat, anda pasti tidak akan mengalah dan tidak jemu membuatnya.

Adakah perniagaan tersebut melibatkan jual beli barang? Adakah anda hanya mahu menawarkan servis sahaja? Menyertai affiliate? Menyertai dropship? Buat duit melalui Blog?Pastikan anda memilih perniagaan yang anda tahu dan mudah untuk dilakukan. Setiap orang lain kemahirannya.

Rancangan perniagaan.

Rancang perniagaan anda. Berapakah modal permulaan perniagaan anda? Pastikan tidak melebihi RM2000 untuk permulaan. Jika anda pandai mengatur strategi, modal permulaan boleh dimulakan kurang daripada RM1000 sahaja.

Fikirkan juga potensi keuntungan yang anda mahukan. Apakah strategi yang akan anda gunakan? Adakah perniagaan anda perlukan tempat dan alatan khas? Anda perlu rancang semua ini supaya perjalanan perniagaan anda akan lebih mudah.

Di manakah anda ingin lakukan perniagaan ini nanti? Jika di rumah, pastikan anda menyediakan ruang yang selesa. Pastikan juga semua peralatan cukup seperti komputer atau laptop, line internet berkelajuan tinggi, dan juga printer.

perniagaan internet

Langkah-langkah memulakan perniagaan internet

1. Niche. Pilih satu sahaja untuk perniagaan anda.

Niche bermaksud bidang. Apakah bidang yang anda ingin niagakan? Adakah niche kecantikan, kesihatan, kekeluargaan, sukan atau pelancongan? Pilih satu bidang dan kecilkan lagi bidang tersebut lebih mendalam.

Sebagai contoh, jika anda memilih bidang kekeluargaan, mungkin anda boleh kecilkan kepada bidang kanak-kanak. Mungkin menjual barang keperluan kanak-kanak. Di dalam perniagaan internet, adalah lebih mudah jika anda hanya fokus pada satu niche sahaja.

2. Dapatkan produk.

Selepas menetapkan niche anda, cari produk yang anda mahu jualkan. Anda boleh dapatkan daripada pemborong atau bermula sebagai dropship dan agen menjual produk orang lain.

3. Pengurusan produk.

Tentukan juga cara penghantaran produk tersebut.

4. Pilih jenama perniagaan

Pilih nama yang mudah diingati dan mudah untuk di sebut sebagai nama perniagaan anda. Jenama amatlah penting dalam memperkenalkan perniagaan anda. Tanpa jenama, perniagaan anda mungkin susah dikenali.

5. Hasilkan website

Didalam perniagaan internet, website adalah antara nadi kejayaan perniagaan anda. Dengan mempunyai website, ibarat anda mempunyai seorang jurujual yang menjual produk anda. Melalui website, kelebihan produk anda dapat disampaikan dengan mudah. Pastikan anda membina website seperti shopping cart, borchure website, salesletter atau blog. Bergantung pada jenis perniagaan anda. Pastikan anda memilih juga cara pembayaran seperti kad kredit ataupun internet banking. Amatlah rugi jika tiada kemudahan pembayaran didalam website anda.

6. Dapatkan hosting.

Pilih hosting yang berpatutan mengikut bajet anda. Anda boleh menggunakan syarikat hosting daripada Netkl kerana harga yang ditawarkan sangat berbaloi. Jika anda perlukan bantuan saya mengenai pembelian hosting, anda boleh menghubungi saya melalui facebook. Saya akan bantu anda secara step by step. InsyaAllah saya akan hasilkan artikel khas mengenai cara untuk membeli hosting di Netkl.

7. Bina senarai email.

Bina senarai email untuk kemudahan anda. Ini adalah asas dalam mana-mana perniagaan internet. Dengan mempunyai senarai email, anda dengan mudahnya dapat menghubungi prospek pada bila-bila masa sahaja. Pastikan senarai email yang anda dapatkan adalah berkualiti. Anda perlu sentiasa memberikan tips kepada mereka. Anda boleh gunakan servis daripada Aweber atau Getresponse untuk menyimpan database email.

8. Iklankan laman web anda.

Ada banyak cara untuk anda iklankan laman web anda. Antaranya menggunakan servis berbayar seperti Google Adwords, Facebook Ads dan iklan di blog-blog yang berkaitan. Cara percuma seperti bertukar link dengan industri yang sama dengan anda, meninggalkan komen di blog yang berkaitan dengan industri anda dan ada banyak cara lagi. InsyaAllah saya akan kongsikan lagi cara beriklan pada topik khas akan datang.

Jadi, itu adalah serba sedikit mengenai asas yang perlu anda tahu mengenai perniagaan internet. Anda perlu mulakan sekarang dan jangan tangguh lagi. Tetapkan niche anda, cari produk, bina jenama, dan mula iklankan produk anda!

8 Cara Buat Duit Raya

Buat Duit Raya

Baiklah, di bawah ini ada beberapa cara buat duit raya yang akan saya kongsikan dengan anda. Nampak macam simple tapi ramai yang tak nak ambil peluang yang dah ada di depan mata. Kesemua cara ini confirm laku menjelang hari raya ni.

buat duit raya

Kalau saya nak listkan kesemuanya, ada banyak lagi cara buat duit raya, tapi confirm panjang berjela. Jadi di sini saya kongsikan kepada anda beberapa list yang sememangnya ‘hangat’ apabila sudah dekat menjelang hari raya.

Tak kan anda tak nak ambil peluang kan?

1. Jual Kuih Raya

Kuih raya ni memang tak lari dengan tema Hari Raya. Bila sampai sahaja musim perayaan, mesti ramai yang pergi membeli belah kuih raya. Jadi, ini lah masanya anda nak menjual kuih raya kepada mereka. Anda boleh jual pada rakan di pejabat, jiran-jiran, saudara mara, atau melalui online.

Kalau anda tahu buat kuih raya, dan selama ni hanya jual kepada jiran-jiran dan kawan-kawan sahaja, apa kata kali ni anda cuba jual di internet. Confirm laku!

Tapi jika anda tidak mahir membuat kuih raya, anda boleh cari pembekal kuih raya dan beli secara borong. Jual kepada kawan-kawan anda dan saudara mara. Dan jangan lupa juga jual secara online.

Jika anda tak tahu nak cari pembekal kuih raya, anda boleh membuat carian di google dengan keyword “Pemborong Kuih Raya”

Mengikut data Google Trends diatas, anda boleh lihat bahawa carian di internet mengenai kuih raya, sangat tinggi.

Melalui pengamatan saya, anda boleh menghasilkan kuih raya atau menghasilkan ebook resepi kuih raya. Permintaan sangat tinggi!

2. Jual Kurma

Anda cari pembekal dan pemborong kurma, beli daripada mereka dan jual secara online. Kurma sememangnya sangat laris di bulan Ramadhan ini. Malah, semasa raya pun masih ramai lagi yang mencari kurma.

kurma

Jika anda tidak jumpa pembekal dan pemborong kurma, anda boleh bertanya pada peniaga di bazar ramadhan atau anda boleh terus google dengan keyword yang berkaitan.

3. Jual Songkok, Telekung

Songkok juga terlalu banyak permintaannya. Anda boleh menjual songkok yang mempunyai corak di kelilingnya kerana kebanyakan daripada mereka yang ingin membeli songkok untuk hari raya menyukai songkok yang bercorak-corak.

Cari sahaja pembekalnya dengan membuat carian di google.

Atau anda juga boleh menjual corak sahaja yang boleh dipasang pada songkok. Jika anda ada kemahiran menjahit, mungkin cara ini sangat sesuai.

4. Jual Baju Raya

Baju raya.. Rasanya ini sangat sangat sangat di cari oleh mereka diluar sana. Confirm laku jika anda jual. Banyak pembekal baju raya di luar sana yang anda boleh dapatkan.
Mereka di luar sana lebih cenderung untuk membeli baju siap daripada membeli kain ela.

Cari sahaja pembekalnya di internet. Atau jika anda mempunyai saudara mara yang mahir menjahit dan mengambil tempahan baju raya, anda suruh sahaja dia hasilkan dan anda pasarkan di internet. Anda boleh membuat deal dengan saudara anda.

5. Jual Dadih

Cara nak buat dadih memang senang. Tahun lepas, saya sendiri sudah cuba untuk menjual dadih kepada jiran-jiran saya. Paling banyak tempahan ketika 2 hingga 3 hari lagi nak raya.. Tak cukup tangan nak buat.. Saya sarankan anda untuk cuba jual dadih kerana ia mudah dihasilkan. Lagi pula modal untuk membuat dadih ni sangat-sangat murah.

6. Jual Kerepek

Kerepek juga menjadi kegemaran ramai di musim raya. Namun, jika bukan musim perayaan sekali pun, kerepek tetap laku jika di jual. Anda cuba dapatkan kerepek yang dijual sekali banyak. Contohnya jika ada kerepek pisang, anda beli sahaja yang berkilo-kilo. Dan anda pek semula dan boleh dijual kepada rakan-rakan anda, jiran-jiran termasuk di internet. Rugi jika anda tak ambil peluang ni..

7. Jual Kek Coklat

Anda boleh membuat kek coklat dan menjualnya kepada jiran-jiran terdekat anda. Tapi awas, jangan jual kek coklat secara online pula ye. Nanti anda nak pos macam mana pula kan.. 😉

Tapi, jika anda mahu menjual secara online, anda boleh mencari pembekal tepung kek coklat dan jualnya secara online. Saya pernah mencubanya dan ternyata tak cukup sepuluh pek. Saya order lagi 30 pek kerana apabila bawa pulang ke kampung, rupa-rupanya ramai juga saudara mara yang berminat. Itu baru saudara mara, belum lagi jiran di kawasan rumah kita, di tempat kerja kita, atau di dalam internet.


8. Jual Butang Baju Melayu / Keronsang

Butang baju melayu dan keronsang banyak permintaannya. Time tak raya pun ramai wanita di luar sana mencari keronsang yang bermacam-macam bentuk. Apa lagi, cuba anda cari pembekal butang dan keronsang. Confirm laku.

Jadi, itu lah 8 cara untuk anda buat duit raya kerana produk-produk yang dinyatakan ternyata sangat laris untuk dijual lebih-lebih lagi secara online. Ada banyak lagi yang boleh anda jual seperti minyak wangi, dodol, ketupat, serunding, dan macam-macam lagi.

Saya sarankan supaya anda memilih satu cara sahaja untuk permulaan supaya anda fokus pada satu produk sahaja. Namun jika anda mampu melakukan kesemua yang disebutkan, apa salahnya 😉

Jika anda rasakan menjual dadih adalah senang, apa kata anda cuba dahulu. Jika mendapat sambutan, gandakan lagi usaha anda untuk menjual dadih tersebut.

Sekian sahaja daripada saya, semoga artikel cara buat duit raya ini serba sedikit membantu anda untuk memulakan langkah pertama anda menjana pendapatan sampingan menjelang hari raya.

Baca juga : Tips Buat Duit dengan Produk PLR

[IDEA] Buat Duit dengan produk PLR.

Saya suka menggunakan term lesen PLR atau produk PLR, oleh kerana mudah untuk faham dan oleh kerana lesen PLR banyak digunakan di internet. Jadi, jika saya bercerita tentang PLR, sedikit sebanyak ianya berkaitan juga dengan lesen yang lain iaitu RR, MRR, dan juga UPLR, bergantung pada keadaan.

Sebelum ni, saya ada terangkan mengenai maksud setiap satu lesen produk digital iaitu lesen PU, RR, MRR, PLR dan UPLR. Pastikan anda sudah membacanya supaya anda lebih faham apabila membaca artikel pada kali ini. Artikel sebelum ini: Lesen PLR – Apa itu lesen PLR, MRR, RR, UPLR, PU?

produk plr

Buat Duit dengan Produk PLR

Jadi saya akan teruskan dengan tujuan artikel kali ini iaitu Cara buat duit dengan produk PLR.

Jika anda sudah ada produk PLR, sudah pasti anda boleh menjualnya semula. Anda juga boleh menjadikan produk tersebut sebagai bonus kepada produk yang anda ada. Boleh juga dijadikan bonus kepada affiliate yang anda sertai. Banyak lagi caranya.

Persoalan yang sering bermain di fikiran: Boleh ke bagi percuma macam tu saje? Jawapannya, “Boleh dan tidak”. Pastikan anda melihat semula lesen PLR yang telah dibekalkan. Ada lesen PLR yang membenarkan anda untuk memberikan produk itu secara percuma sahaja tanpa syarat. Ada juga yang meletakkan syarat, tidak boleh sekiranya diberi percuma begitu sahaja. Jika diberi percuma, perlu diberikan bersama produk anda (Dijadikan bonus). Jadi, ianya tertakluk pada lesen yang anda terima.

Ok, dalam pada kita seronok untuk menjual produk PLR tersebut, mungkin tips ini sangat membantu dalam melariskan lagi jualan produk PLR yang anda ada.

  1. Ubah suai terlebih dahulu.
    .
    Kenapa perlu diubah suai? Secara logiknya, produk PLR tersebut semestinya ada ramai pemegang-pemegang lesen yang sama seperti anda. Ini bermakna ada ramai yang akan menjual produk yang sama seperti anda.
    Sebaiknya anda ubah suai terlebih dahulu terutama sekali dari segi tajuk produk tersebut. Kita ambil contoh produk PLR yang anda ada adalah ebook. Ok contohnya ebook yang anda ada adalah “10 Teknik untuk berjaya”. Mungkin anda boleh tukarkan tajuk kepada “Panduan Mudah Membina Kejayaan”.

    Disini, kita sudah nampak kelainan dan keunikan antara dua tajuk. Walhal ianya adalah ebook yang sama, kandungan yang sama. Ini sahaja sudah membuatkan produk anda lain daripada pemegang lesen PLR yang lain.

    Selain itu, tukarkan juga design eCover produk tersebut supaya produk anda lain daripada yang ada dipasaran yang sama.

    Dengan menggunakan teknik ini sahaja, sudah pasti lebih ramai pelanggan memilih anda.
    .

  2. Tambahkan keunikan lagi.

    Disamping produk PLR yang telah anda ada itu, cuba hasilkan sebuah lagi produk tambahan untuk dijadikan sebagai bonus kepada produk PLR itu tadi. Disini anda telah menjadikan produk tersebut unik kerana mungkin pemegang lesen lain tidak buat seperti anda.

  3. Tukar kepada format lain.

    Oleh kerana produk yang mempunyai lesen PLR membenarkan anda untuk mengubahsuai produk, jadi terbaiknya anda dapat mengubah produk tersebut menjadi format yang lain. (Idea ini tidak boleh digunakan keatas lesen seperti PU, RR dan MRR)

    Jika produk PLR yang anda ada itu adalah ebook, mungkin anda boleh tukarkan isi kandungan ebook tersebut menjadi sebuah video anda sedang bercakap ataupun video slide menerangkan tips-tips yang terkandung dalam ebook tersebut. Anda juga boleh menghasilkan audio melaluinya.

  4. Hasilkan website khas untuk produk tersebut

    Dengan mempunyai website khas untuk produk tersebut, keyakinan bakal pelanggan anda lebih tinggi dan kredibiliti anda juga semakin meningkat oleh kerana website dapat membantu kita menerangkan lebih banyak lagi kelebihan produk tersebut.

  5. Tuliskan nama anda pada cover produk

    Kebiasaannya produk PLR yang anda dapat, tidak ada nama diatas cover tersebut. Jadi, jika anda membuat ecover baru pada produk tersebut, pastikan anda meletakkan nama anda pada cover tersebut. Jangan dibiarkan kosong.

    Secara tak langsung, bakal pelanggan lebih yakin dengan produk tersebut. Jika anda lihat mana-mana produk yang dijual oleh internet marketer yang lain, pasti ada nama mereka dibahagian cover setiap produk tak kira produk ebook, software, video dan lain-lain lagi.

 

Dengan 5 cara mudah ini sahaja, diibaratkan seperti anda sudah mempunyai produk sendiri yang unik. Lain daripada pemegang lesen yang lain dan mudah untuk anda hasilkan jualan kelak.

Ramai pemegang lesen PLR, tidak mengendahkan cara ini kerana pada mereka, produk sepenuhnya telah pun siap dan boleh jual terus. Ya, memang betul andaian mereka seperti itu. Tetapi jika anda gunakan 5 cara simple diatas, lagi banyak keuntungan yang anda boleh jana dengan produk baru tersebut. Ianya jadi produk yang sangat fresh.

Pemegang lesen PLR juga dibolehkan untuk menjual lesen kepada pembeli. Kebiasaannya, lesen yang dibenarkan untuk anda jual adalah lesen RR, dan MRR. Ini bermakna, selain anda menjual produk tersebut, anda juga boleh menjual lesen RR dan MRR kepada pelanggan. Sudah pasti pelanggan anda akan meminati dengan produk yang telah anda sediakan kerana masih tiada dalam pasaran.

Itu sahaja untuk artikel kali ini. Saya akan kongsikan lagi topik mengenai lesen-lesen ini, di artikel yang akan datang. 🙂

Follow instagram saya : https://www.instagram.com/amimnajmie/